Het gemeentebestuur is tevreden over de definitieve goedkeuring door de Vlaamse Regering van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) 'Kaasboerin'. Met deze beslissing krijgt De Kaasboerin na vele jaren wachten eindelijk zekerheid over de toekomst en worden noodzakelijke investeringen mogelijk.

Net zoals talrijke bedrijven in Vlaanderen, ligt De Kaasboerin - een bekende feestzaal met restaurant in Postel - volgens het historische gewestplan zonevreemd. Om deze bedrijven toch bestaanszekerheid en uitbreidingsmogelijkheden te geven, werkte Vlaanderen de procedures uit van het zogeheten 'planologisch attest' gevolgd door een 'ruimtelijk uitvoeringsplan'.

Het planologisch attest is een vrij eenvoudige en korte procedure om voorlopige zekerheid te geven, terwijl het ruimtelijk uitvoeringsplan het gewestplan definitief wijzigt. In het uiteindelijke ruimtelijk uitvoeringsplan staat klaar en duidelijk welke ontwikkelingsperspectieven het bedrijf op deze locatie nog krijgt.

Toekomst onzeker
Het zonevreemde karakter leidde voor De Kaasboerin tot grote onzekerheid en dagdagelijkse praktisch problemen. Zo werd het de zaakvoerders onmogelijk gemaakt om noodzakelijke investeringen in de keuken en de parking uit te voeren. Deze situatie bedreigde de toekomst van een succesvolle Vlaamse onderneming die heel wat tewerkstelling verzekert.

Aandringen
Het gemeentebestuur volgde de administratieve procedures op en drong bij de verschillende Vlaamse administraties steeds aan tot een snelle afhandeling. Het planologisch attest werd op 25 juni 2010 afgeleverd. Begin 2014 hebben we publiek ons ongenoegen geuit over het gebrek aan vooruitgang voor het tweede luik, het ruimtelijk uitvoeringsplan. Met de definitieve goedkeuring komt voor De Kaasboerin een einde aan een wachttermijn van meer dan vier jaar. We wensen de zaakvoerders alle succes met hun toekomstplannen.